חיות הבית, חיות הבר, בני האדם והמחלות המשותפות להם...
לאחר טיול בשמורת הסרנגטי באפריקה ומפגש קרוב מאוד (מאוד!) עם האריה מלך החיות, ברצוני לשתף אתכם באירוע מצער שהתרחש שם בשנות התשעים וגרם למוות של שליש מאוכלוסיית האריות.
למקרה יש השלכות על חיות הבית שלנו, על חיות הבר וגם עלינו בני-האדם. וכך קרה:
וירוס שמקורו בכלבים קפץ לאריות, וכבר לא דרש כלבים בכדי להפיץ עצמו בקרב החתולים הגדולים.
זוהי דוגמה ליכולת של מחלות מסוימות לקפוץ בין מינים (דבר העלול להעמיד בסכנה חיות בר שממילא נמצאות בסכנת הכחדה).
וירוס הכלבלבת שפוגע בכלבים (ונמצא בחיסון המשושה אותו אנו מחדשים מדי שנה), שבעבר חשבו שאינו מסוגל לגרום למחלה אצל חתולים, חיסל כ-30 אחוז מכלל אריות שמורת הסרנגטי במגיפה נוראית.
מחקרים הראו כי כלבי בית המתגוררים באזורים המקיפים את הפארק הלאומי בטנזניה (כלבי בית המשמשים את שבט המסאי) היו אחראים לפיזור הוירוס גורם המחלה שעבר מוטציה והחל לתקוף חתוליים. אגב, גם בהודו התעוררה בעיה דומה כשנמרים הודים נדבקו אף הם מכלבי בית שלא חוסנו. מוטציות בוירוסים מקנות להם אפשרות לעבור בין מינים. דוגמאות נוספות ידועות הן:
תסמונת נשימתית ים-תיכונית, וירוס האבולה ושפעת החזירים H1N1 הן מחלות שעברו בין בעלי-חיים לפני שעברו אל ובין בני-האדם. MERS הינו וירוס של עטלפים אשר התאים עצמו לגמלים, ובני-אדם הנמצאים בקשר הדוק עם גמלים חלו אף הם. וירוס האבולה, שמקורו בעטלפי הפירות, קפץ למינים של קופים גדולים לפני שהגיע אל בני-האדם. מוטציה של שפעת החזירים (אשר כפי ששמה מרמז נמצאת בדרך-כלל בחזירים) קפצה לבני-האדם וגרמה למגיפה בשנת 2009.
ומה המצב כיום בשמורת הסרנגטי?
לאחר המגיפה באריות התקיים מבצע חיסונים נרחב בקרב כלבי הבית, אך זה כמובן היה מאוחר מדי כיוון שכיום נושאי המחלה בטבע הם צבועים המפזרים את הוירוס. יחד עם זאת, לאבולוציה יש כלים להילחם בחזרה:
האריות ששרדו פיתחו תנגודת וכיום רוב גורי האריות נולדים מחוסנים באופן טבעי כנגד המחלה.
כיום מתבצע מעקב קבוע אחרי אוכלוסית האריות, נלקחות דגימות דם שתן וצואה, ומתבצע ניטור צמוד להבטחת רווחתם ובריאותם.
האם ישנן מסקנות מתבקשות? כמובן!
עלינו להגן על חיות הבר בין השאר על-ידי טיפול נאות בחיות הבית שלנו, מפני שאסור לנו לזלזל בכוחם של וירוסים להשתנות ולהפוך למסוכנים גם עבור מינים שאינם המאכסן המקורי שלהם (ולנו) וכמובן להמשיך ולהשקיע בלימודי מדע ומחקר החותרים לפיתרון הבעיה.
הוידאו צולם בשמורת הסרנגטי באפריקה. ההתבוננות באריות היתה לא פחות ממרתקת.